Umami av norsk sopp

0

 Soppgleder_2Soppkraft til vinterens gryteretter og sauser

Sopp inneholder umami – den femte smaken. Smaksansen som kan gjenkjenne umami sitter på tungen – sammen med evnen til å registrere surt, søtt, salt og bittert. Alle andre smaksopplevelser opplever vi gjennom lukt i nesen.

Umami er egentlig glutamat, og fungerer som en smaksforsterker. Firmaet Soppgleder lager soppsoya, Gledesdråper, på god matsopp. Om mulig prøver vi å bruke noe storskjellpigg, som er kraftig i smaken. De siste årene har vi i all hovedsak laget produktet på gul trompetkantarell, delvis også lys piggsopp. Fra soppen trekker vi ut væsken, som kokes noe inn, tilsettes rødvin, brent sukker, rødvin og krydder. Særlig er vi glade i å bruke fersk ingefær.

Gledesdråper brukes som en smaksforsterker til supper, sauser, gryteretter, på salater, på rå fisk (Salmalaks), i wok-gryter, og alt annet som trenger en oppfriskning av smaken.

Prisen er 150 kr. og fås kjøpt blant annet på Bondens Marked.

Soppgleder er drevet av Morten Jødal. I august og september holder han soppkurs, og plukker mye sopp. Soppen benyttes til sopp-produkter, se nettsidene www.soppgleder.no. Soppkursene er populære, og blir nesten alltid fulltegnet. Jødal har vært soppkontrollør siden 1980, og var leder av Soppgruppa i Asker og Bærum i mange år. Soppgleder startet han i 2003.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply