Østers – en perle

0

Østers er i likhet med torsk, best i de månedene med «r» i navnet, altså alle måneder fra oktober til april.

De fleste østers som spises i Norden, kommer antageligvis fra de berømte oppdretterne i Limfjorden på Jylland. Det dyrkes en del østers på Sørlandet og Vestlandet, også.

Det er ingen tvil om at folk setter østers høyt i vår del av verden. Riktignok har man uttrykket «Å være dum som en østers», etter et dikt av Ludvig Holberg, og det kanskje enda mer berømte  uttrykket «Verden er min østers, som jeg vil åpne med mitt sverd», tenkt og forfattet av William Shakespeare.

Blant pasjonerte østers spisere, akkurat som undertegnede, sier man visstnok: «Det finnes to slags mennesker. De som har forstand på østers, og de som ikke har det.»

Østerselskere sverger i alle fall til den enkleste av alle tilberedningsmåter. Nemlig ingen tilberedning overhodet. Både gastronomader og gastronauter hevder bestemt at østers skal serveres nyåpnet, på en seng av knust is, og spises rå direkte fra skallet. Eneste tilbehør er kanskje litt grovmalt pepper (?) og noen dråper sitronsaft.

Østers omsettes levende. Det er en ømtålig vare, som må oppbevares kaldt både hos fiskehandleren og hos kunden. Det er ikke lett å åpne østers, for levende østers har tillukket skal. (Er skallet åpent, er muslingen enten død eller syk og må kastes. Østersforgiftning er ikke en spøk.)

Man åpner østers med en liten skarp kniv og fjerner «stolen» (lukkemuskelen) og «skjegget» (gjellene).

I Norden har vi mange sorter å velge mellom, og vi bringer her fire forskjellige utenlandske oppskrifter.

Østers á l’Américaine
Ta østersen ut av skallet. Tørk godt av de dype underskallene. Legg litt smørristet strøkavring i bunnen og dryss grovmalt pepper på. Legg en rå østers i hvert skall og dryss litt reven sveitserost på. Ha på en klatt smør. Sett østersen i stekeovnen. Ta dem ut når osten begynner å boble og server!

Ridende engler
Rå østers pakkes inn i hver sin skrive tynt bacon, tres på en fuktet tannstikk (uten mentol) og grilles i stekeovnen. Legg dem deretter på ristede skiver av godt lyst brød, og dryss over med strøkavring, som er brunet i meierismør og smakt til med cayennepepper.

Stekte østers
Tørk rå østers av i på tørkepapir, vend dem i pisket egg og strøkavring og stek dem i meierismør i pannen. Server dem med tomatsaus til.

Østers Rochelaise
Løsne rå østerse fra skallet, men la dem ligge i. Dekk dem til med meierismør, som er smakt til med finhakket persille, kjørvel og sjalottløk, i tillegg til sitronsaft og iblandet litt strøkavring. Varm retten et par minutter i stekeovnen.

Share.

About Author

Leave A Reply