Kyllingbryst med grillet løk og paprika, og skorsonnerot

0

IMG_6860Sprøtt kyllingbryst med potetkake, grillet løk, skorsonnerot og kyllingsjy med pimentos. En nydelig rett vi har fått servert på Kulinarisk Akademi!

Salt og sukkerlake til kyllingen
5 stk kyllingbryst med skinn à 150 g
1 liter kaldt vann
40 g sukker
65 g salt

Blandes ut med en visp. Legg i bryst og lår. La brystet ligge i 45 minutter og lårene i 35. Ta de ut og tørk godt av de før steking.  Stek nå brystet med skinnsiden ned i stekepannen på lav varme til skinnet er helt sprøtt! Ikke snu brystet.  Stekes minst10 minutter på skinnsiden. Snu nå brystet i pannen og la det steke ferdig noen minutter. La skinnet vende opp fra nå av. Da holder det seg sprøtt. Saltes godt og deles opp ved servering. Det kan være en fordel og steke brystet ferdig i ovnen på litt lavere temperatur. Da får det magre kjøttet en mer skånsom behandling og blir ikke så tørt. Bruk steketermometer og stopp kyllingen på 62 grader og la det trekke ferdig/hvile i 10 minutter.

Potetkake
15 astrixpotet, ferdig skrelt
1 dl klaret smør
Salt og pepper etter smak

Start med og forsiktig smelte det klarete smøret. Riv poteten på et rivjern, bland poteten og smøret godt sammen. Smak til med salt og pepper, bland en gang til. Fordel massen i et jevnt lag i en god stekepanne . Stekes på moderat varme. Sjekk forsiktig underveis om bunnen er gyllen. Stekes ferdig i ovn på 160 grader i ca 20 minutter. Avkjøl og kutt opp. Varmes opp igjen rett før servering.

Grillet småløk
10 små hvit perleløk
1 ss nøytral olje
2 ss usaltet smør

Kutt bort roten på perleløken før den kuttes i to, la skallet være på, gni litt salt på tverrsiden av løken før den stekes i olje til den får farge i en grillpanne eller stekepanne. Har man dem i en grillpanne overføres løken i en liten gryte etter de har fått farge. Tilsett smøret og karameliser godt. seg. Ha over aluminiumsfolie på stekepannen, og bak ferdig i ovn på 120 grader til løken er mør og gyllen. Avkjøl litt, og ta av skallet. Dytt ut løkringene slik at en får fine løktopper.

Skorsonnerot
5 skorsonnerøtter, ferdig skrelt og kuttet i stenger
½ dl eple eddik
½ dl sukker
½ dl vann
20 g usaltet smør

Bland epleeddik, sukker og vann i en kjele, kok opp og ha i skorsonneroten. La dette simre til væsken er redusert 80 % Vend så inn smøret og smak til med salt og pepper.

Kyllingsjy med pimento
2 sjalottløk
1 kvast timian
1 fedd hvitløk
1 laurbærblad
3 sorte pepperkorn
Sitronsaft
½ dl epleedikk
2 dl eplejuice
1 dl blonde ale, for eksempel fra Haandbryggeriet
5 dl kyllingkraft
100 g usaltet smør
20 g bakt paprika (pimento) finhakket
Tørr sherry, salt og pepper

Ha hakket sjalottløk, hvitløk, timian, laurbærblad og pepperkorn i en kjele sammen med eplejuice og øl. Reduser 80 %, og  tilsett kyllingkraften og sitronsaft – reduser 50 %  Sil av, og pisk inn smøret. Smak til med salt, pepper, sitron og  øl, og avslutt med pimentos.

Alkoholfritt alternativ: VÅR Solbær, eple

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply