Ossobuco

0

 

Antall personer: 6-8

Tid: 3 – 4 timer

Retten er italiensk, det vet mange. Men hva betyr navnet? Ganske enkelt kalveknoke – eller for å være helt nøyaktig: kalveknoke med marg.

Den store mateksperten Robert Carrier går så langt som til å si at kalvemargen er selve hovedpoenget ved retten. Det er kanskje å sette saken litt på spissen, men man forstår ham…

Ossobuco er kalveknoke med kjøtt og bein som surres og settes i ovnen eller kokes i gryte med en deilig tomatisert saus. Det er veldig godt og serveres med godt brød og en Gremolata (sitronsaft, sitronskall, persille og hvitløk).

Ingredienser:

6-8 skiver kalveknoke

4 gulrøtter

¼ selleri

3 løk

3 hvitløkfedd

4 ss smør

6 ss olje

2  ½ dl hvitvin

1 kg tomater eller 1 boks tomater

2 ½  dl kjøttkraft

1 bunt persille

½  ts oregano

½ ts timian

1 kvist rosmarin

2 laubærblad

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Skjær gulrøtter, løk, selleri og hvitløk i små terninger. Brun smøret lett og fres grønnsakene til de har fått litt farge. Sett til side. Bind opp kalveknokene med hyssing og stek lett brune i pannen med olivenolje. Ta dem opp og legg over grønnsakene, enten i en ildfast form eller en god gryte. Hell oljen ut av pannen og kok ut pannen med hvitvin. Ha i tomatene som er skåret i små biter (enten friske skoldede tomater eller tomater på boks). Hell i kraft, tilsett persille, timian, oregano, rosmarin og laubærblad og kok opp. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over kjøttstykkene og grønnsakene og sett i stekeovnen. La det surre i 2-3 timer. Øs litt kraft over med jevne mellomrom.

Det kan ta lengre tid å få kjøttet mørt, alt efter kvaliteten. Kjøttet skal ”falle fra benet”!

Retten kan serveres med potet eller jordskokk puré, ris eller brød

Til gremolataen:

2 sitroner

2 bunter persille

5 hvitløkfedd

Riv skallet av sitronen og finhakk persille. Finhakk hvitløkfedd. Bland alt godt sammen og spe på med sitronsaft etter ønske. Dette har man i en skål hvor man selv har på så mye av blandingen man ønsker sammen med kjøttet.

Tips: Gremolata er også godt til å bruke til marinering av reker,

 

Share.

About Author

Leave A Reply