Oljen av oliven

0

«Taggiasca» heter den, Anna Ardoinos eldgamle olivensort, som hun dyrker i Ligurias solstekte, stupbratte høyder. Oljen serveres på flere av verdens topprestauranter.

Anna Ardoino

Extra-oljen brukes på restauranter i hele verden!

Frukten fra taggiasca-trærne gir hva mange mener er verdens beste olivenolje. Det særegne med oljen er den florlette munnfølelsen den gir, takket være lavt syreinnhold. Smaken er blomsteraktig og likevel pikant, uten å følels sterk i halsen. Dette er en olje som virkelig egner seg til alt. Bøndene som dyrker den, og restaurantene som serverer den, dynker den over alt mellom himmel og jord, fra kaker til oster, bønner og kjøtt. Oljen hever smaken på alt den underlegger seg. Og alt oljen underlegger seg, hever oljen. Det legger til rette for det perfekte samspill mellom råvarer, også på bord i Singapore, Monte Carlo og Frankrike.

Oljen i historien
Olivenolje blitt brukt til religiøse ritualer, medisiner, brensel i oljelamper, såper og hudpleie. Vill oliven ble plukket allerede i neolittisk tid, så tidlig som 8000 f.Kr. Det eksisterer et utbredt syn om at den første dyrkingen av et oliventre fant sted på øya Kreta, kanskje allerede før 4000 f.Kr. Mange antikke presser eksisterer fortsatt i regionen rundt det østlige Middelhavet, og noen av de fra romertiden brukes den dag i dag. Mange steder er det også de samme olivensortene som dyrkes i dag – som for eksempel Taggiasca.

Mattradisjoner
Ligurias landskap er bratt. Alpene skjermer for vinder fra nord. Det liguriske hav gir fukt fra sør. Jordsmonnet er fullt av næring. Solen på himmelen brenner det karrige landskapet. I området lever geiter og villsvin, og du ser en og annen ørn i det blå. Alt i alt er dette det perfekte mikroklimaet for taggiasca-frukten. Den liker nemlig å leve hardt.

Byen Imperia, der Anne bor

Byen Imperia og regionen Liguria
Liguria er en kystregion i Nordvest-Italia, og landets tredje minste. I sydvest grenser den til Det liguriske hav. Regionen har et areal på 5 410 km² og en befolkning på 1,76 millioner. Liguria er inndelt i fire provinser: Genova, Imperia, La Spezia og Savona. Allerede i romertiden ble regionen betegnet som Liguria. I middelalderen var den delt opp i en rekke bystater, den mest kjente var republikken Genova, som ved slutten av det 13. århundre underla seg hele dagens region.
Fra 1797–1815 var området okkupert av Frankrike, og ble deretter en del av kongeriket Sardinia, som i 1861 ble til kongeriket Italia. Liguria omfatter den italienske riviera, med blant annet Cinque Terre, og er kjent for sin vinproduksjon. Hovedstaden i regionen er Genova. Imperia er en by på den italienske rivieraen med cirka 40 000 innbyggere. Imperia er hovedstad i provinsen Imperia i regionen Liguria i Italia. Byen er delt i to bydeler, den moderne Oneglia og den svært gamle bydelen Porto Maurizio.

Veldig sunt og veldig godt
Epidemiologiske studier viser at en høyere andel enumettede fettsyrer i kostholdet har en sammenheng med redusert risiko for hjertesykdom. Tidligere forskning viser at konsum av olivenolje kan gi helsemessige fordeler for hjertet, slik som positive effekter på kolesterolregulering og kolesteroloksidasjon både hos dyr og mennesker. Jeanne Calment, som innehar rekorden for lengste bekreftede levetid, forklarer sin høye alder og relativt ungdommelige utseende med olive-nolje, som hun skal ha helt over all sin mat, og fuktet sin hud med.
I Italia spiser hver innbygger i snitt 12,35 kilo olje i året (kun overgått av spanjolenes 13,62 kilo). Ikke rart, med så utsøkte oljer. Regionen er kjent for sin såkalte fattigmannskost, og ligurene selv er stolte av sin enkle matkultur. Det at rettene er enkle, og at Middelhavets matkultur er blitt oppført på UNESCOs kulturminneliste, er en cocktail folket kan være stolt av. I Liguria nytes en enkel skinke (med olivenolje), en grønn eller hvit bønnesalat (med olivenolje), en skarp chévre (med olivenolje), en myk, bakt aubergine (med olivenolje) og en lokal pastarett (med olivenolje). Maten porsjoneres nærmest i andektighet, serveres den enkelte med en fredelig håndsutrekkelse, og nytes lenge og vel akkompagnert av vin og venner. Slik den alltid har.

Oljen hever smaken på alt den underlegger seg. Og alt oljen underlegger seg, hever oljen.

Byen Imperia og regionen Liguria
Liguria er en kystregion i Nordvest-Italia, og landets tredje minste. I sydvest grenser den til Det liguriske hav. Regionen har et areal på 5 410 km² og en befolkning på 1,76 millioner. Liguria er inndelt i fire provinser: Genova, Imperia, La Spezia og Savona. Allerede i romertiden ble regionen betegnet som Liguria. I middelalderen var den delt opp i en rekke bystater, den mest kjente var republikken Genova, som ved slutten av det 13. århundre underla seg hele dagens region.
Fra 1797-1815 var området okkupert av Frankrike, og ble deretter en del av kongeriket Sardinia, som i 1861 ble til kongeriket Italia. Liguria omfatter den italienske riviera, med blant annet Cinque Terre, og er kjent for sin vinproduksjon. Hovedstaden i regionen er Genova. Imperia er en by på den italienske rivieraen med cirka 40 000 innbyggere. Imperia er hovedstad i provinsen Imperia i regionen Liguria i Italia. Byen er delt i to bydeler, den moderne Oneglia og den svært gamle bydelen Porto Maurizio.

En ny standard
Ardoino-familien har vært i gamet en stund, men det var Annas far og tanten Palmita, som virkelig satte familienavnet på kartet da de i 1980 både satte olivenoljesmaker i system, og etablerte skolen Onaoo, den første skolen i sitt slag i verden, for utdanning av oljeeksperter.

Boligutleie i området
Anna og vennene ut flere koselige, funksjonelle rom og en deilig bungalow. Det er utsikt over byen, skygge fra oliventrær, svømmebasseng, solsenger og utekjøkken. Beskrivelse La Bella Vita er et lite norsk familieselskap som leier ut håndplukkede bosteder med sjel og atmosfære i Liguria og 10 andre italienske regioner enkeltopplevelser til skreddersydde reiser basert på kundenes ønsker.
Se labellavita.no

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply