Sardiner med heftig haleheng

0

King Oscar brukes en liten og mør brisling som fanges i de dype norske fjordene, samt sild og annen småfisk som vi fanger i Østersjøen. Kvaliteten sikres ved at hver enkelt «sardin»legges i boksen for hånd.

Sardiner er sunt for både hjertet og kroppen og inneholder for eksempel omega-3-fettsyrer, som kan forebygge enkelte krefttyper som for eksempel brystkreft, og beskytter mot hjerte- og karsykdommer og slag, og hjelper til å bekjempe nevrologiske sykdommer.

Å spise en brislingblings eller å ta seg en brislingsalat, gir den samme erkesunne følelsen som når man tar seg et glass iskald, nypresset appelsinjuice. Med de nye årgangsfiskene kan du gi deg selv denne følelsen ekstra ofte, fordi de er litt mildere og litt snillere enn dem du er vant med fra før. Årgangssardiner fanges kun i de norske fjordene i en kort periode på sensommeren/tidlig høst. Etter fangsten, sorteres sardinene, tres på stenger, tørkes, røykes med eikespon, hodekappes, håndpakkes og hermetiseres.
Omsider kommer du og jeg og fjerner lokket så det gilde skinnet blinker i olivenoljen og man tenker på alle de deilige smakene som kan settes til småfiskenes nøtteaktige sildesmak. Appelsin er godt. Parmesan og blåskimmelost er veldig godt. Med nøtter, som oppå en waldorfsalat, er det rågodt. Det som er saken, er at årgangsbrisling er er mat for folk som elsker god mat, kraftige smaker og avanserte kombinasjoner. Vi har laget tre enkle retter som rett og slett er helt uimotståelige!


Sardiner med avokado

Med avokado og grovt brød
2 personer

1 boks brisling
1 godt moden avokado
½ rødløk
majones blandet med rømme
2 grove müslirundstykker
urter, salt og pepper

Del rundstykket og bre over en blanding av majones og rømme. Legg på ringer av rødløk, godt med avokado og brislinger på toppen. Legg på urter eller gressløk – eller begge deler. Kvern over pepper, og gni litt fingersalt over.

 

Sardin med bakte rødbeter.

Med bakte rødbeter
2 personer

1 boks brisling
½  eske rucola
½ rødløk, skivet
2-3 rødbeter skåret i båter
2  ss olivenolje, salt og pepper
1 beger yoghurt naturell
gressløk, dill og bladpersille

Ha litt olje og salt på rødbetbåtene, og bak dem møre på 200 grader i ca. 45 min. Bland salaten med salt, pepper og en skvett sitron. Bland yoghurt med masse finhakket gressløk, dill og bladpersille.Legg salaten på tallerkenen, og topp med alt, helt til sist brislingen.

 

Sardiner med blåskimmel og parmasan.

Med parmesan og blåskimmelost
2 personer

1 boks brisling
1 sitron i båter
2 porsjoner sprø og ren salat
50 g høvlet parmesan
100 g blåskimmelost, gjerne skarp
salt, pepper og basilikum

Bland salaten med olivenolje, salt og pepper. Høvle over parmesanost, og fordel bitene av blåskimmelost. Legg på brislingen. Skvis over masse sitron på hver salat. Ha på ekstra pepper til slutt. 6 Server alene eller med grovt brød.

Share.

About Author

Ernæringsjournalist Anita Breivold er utdannet ved Atlantis Medisinske Høyskole, og ble for mange kjent gjennom artikkelserien "Lavkarbo i praksis" i magasinet Mat & Helse. Her gir hun det dybdeartikler, og svarer på spørsmål, om lavkarbo.

Leave A Reply