Matkurs i provençalske Brantes

0

Den bitte lille fjellandsbyen Brantes ligger midt inni, og høyt oppi Provence.
Et perfekt sted å lage fransk vegetarmat!

Det nordlige Provence er fantastisk!

Legger du en linjal på kartet, har du stedet i rett linje nord for Marseilles ‒ eller mer spesifikt kan du lete i kantonen Malaucene, i omradet Carpentras i departementet Vaucluse, som igjen ligger i regionen Provence-Alpes-Cote-d’Azur. Per i dag bor det ikke mer enn 80 vennlige innbyggere her på 1900 meter over havet.Nesten alt kan spises. Solen star i senit, det er mange og tredve grader. Katten ligger pa siden i skyggen og gliper med øynene. Vi tar på oss beskyttende hodeplagg og følger i urtespesialist Jacquelins fotspor. Det går ikke fort, hver eneste plante vi passerer pekes på og fortelles om, enten det er skjøre blekrosa villroser, et vakkert giftig tre eller ved gule mirabellplommer som vi synes ser modene ut, så vi raster ved det saftige treet en stund.

På den karrige tomten til en bortreist nabo, peker Jacquelin på blomstene til hvite villgulrøtter. Vi trekker dem opp av jorden, og legger de spede røttene i kurven. Vi finner kattost som skal stekes og blandes med polenta. Vi plukker villtimian til auberginen, og ringblomst og rødklover til salaten. Varmen tar oss etter hvert, sa vi svinser nedover stien til huset der Odile ønsker kursdeltagerne velkommen med iskald ingefærlimonade.

Inkluderende matlaging
Odile, som holder matkurset, har tjuvstartet på matlagingen. Hun har blandet roren til kirsebærkaken og lagt polenta og quinoa i bløt. Men snart fordeler hun oppgaver slik at alle samarbeider om det knippet retter vi skal sette på lunsjbordet om en time eller halvannen. Rettene som lages er både fra kokeboker og selvkomponerte, og her er det ingenting som måles sånn innmari nøye, det er vel ikke sånn hun er, og takk for det. Vi stener ut oliven og river rødbeter. Vi hakker gressløk, deler aubergine, rasper gulrot, skiver opp jordbær, renser kirsebær, maler mandler og vasker jorden av urter.

Pa en gammel gassovn i kjøkkenkroken varmes litt olje i en jernpanne. Polentaen er blandet med kattost, spredt jevnt i en form og har fått hvile en halvtimes tid ‒ nå er den rutet opp og stekes gyllen i den varme oljen. Snart brer duften seg i hele Brantes.

C’est la vie
Nar maten er ferdig og det rumler i magen, tar vi med oss alle de fargesterke rettene ut og setter dem pa langbordet under parasollen. Vi  småprates og nipper til kald rosevin ‒ det er en helt spesiell stemning, nesten litt salig.  Akkurat sånn man forestiller seg at det er i et fransk hjem ved lunsjtider på en søndag. Noen tusler forbi, på vei hjem fra kirken. Katten svinser rundt føttene under bordet. Himmelen er høy, utsikten uendelig. Og ingen av oss tenker på tiden. Det blir en lang lunsj. Og selv om maten smaker herlig, er det kanskje selve gruppen med mennesker som gjør aller størst inntrykk den dagen … Hvem var det som sa at franskmenn er hovne? De ma da mene servitorene i Paris?

Alle de andre er jo sa rause og varme. Overalt moter vi folk det er synd a forlate. Men … c’est la vie.

 

Deilig kirsebærkake – superfransk

Kirsebærclafoutis
(uten gluten)
6 til 8 personer

75 g malte mandler
60 g rismel
1 klype salt
100 g søtt
3 egg
250 ml mandel- eller soyamelk
500 g kirsebær (eller annen frukt i sesongen)

1. Sett ovnen på 210 grader. 2. Bruk en stor blandebolle, og miks mandelmel, søtstoff, sukker, salt og rismel. Tilsett eggene, og hell i melken litt etter litt mens du pisker, unngå klumper. 3. Smør en form med olje eller smør, ha masse hele kirsebær med sten i bunnen, hell over røren. 4. Bak i 30–40 minutter til den er gyllen. Server varm eller kald.

Matkursadresse
Les Aventurières du Goût – Le Village
84390 BRANTES
Tlf.: +33 4 75 28 86 77 / +33 6 61 71 46 66
http://polebio.org
dilo@lesaventurieresdugout.com
Kontakt: Odile

Offisielle sider:
visitfrance.com
provenceguide.com

Se også:

provencecookingtours.com
theinternationalkitchen.com

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply