Flat iron elgstek fra Heidal

0

 

Prima vare.

Prima vare.

Snakk om luksusdyr! Elgkjøttet fra Heidal gård er vilt spennende på grunn av uvante kutt. Vi skaffet oss en «flat iron» elgstek, som vi lynstekte og serverte med mandelpoteter stekt i andefett, enebærrømme og langbønner. Vi spiste opp det råmøre kjøttet før noen rakk å si «hent kameraet».

Flat iron steak er det amerikanske navnet på britisk «butlers’ steak», og australske «oyster blade steak». Kjøttet er skåret med fibrene, og stykket er fra skulderen på dyret. Dette gir et kutt som smaker godt, men som kan være litt tøffere, da det ikke er skåret mot fibrene. Dette kuttet benyttes av og til for å selge en mindre eksklusiv biff fra et luksusdyr, som for eksempel Kobe-biff. Heidal-jegeren selv holder til ved Dovre, og du kan treffe ham på Bondens Marked og Bondens Butikk i Mathallen. Heidals flat iron elgstek anbefales på det varmeste!

• Til 3–4 personer  • 1t 30 min (på grunn av potetene i ovnen)

 

Andefett500–600 g flat iron elgstek
Mandelpoteter, kutt hver potet i ca. 8 biter
1 beger seterrømme
4 rause skjeer med andefett
25 enebær
Langbønner
Hvit pepper, sort pepper, salt og chilipulver
4 høvler ekte geitost (har du prøvd Brun Undredal?)
(½ dl kraft)
Godt med smør

1. Sett ovnen på 180 grader. Tørk kjøttet, og legg det på benken til temperering. 2. Bland potetene med andefett, salt og sort pepper, og ha over i en ildfast form, og sett formen i ovnen. 3. Ha enebærene i en blender med et glass vann. Kjør i 30 sekunder, og kok i et par minutter. Sil, og ha «teen» tilbake i kjelen, bland med rømmen, salt, hvit pepper, en klype chili og ekte geitost. La putre, men ikke koke – spe ev. med kraft om sausen blir litt for tykk. 4. Sett ovnen på 250 grader de siste minuttene – potene skal puffe seg opp og bli sprø. 5. Ha smøret i en jernpanne, og la det bli skikkelig varmt og brunt. (Sett også over velsaltet vann til Elg etikettbønnene.) Krydre kjøttet godt med sort pepper, og ha i pannen. Stek i 2 minutter på den ene siden, 3 på den andre, og 1 på den første siden (for å holde varmen) – legg på en fjel mens bønnene koker 1–2 minutter. 6. Ha litt saus på hver tallerken, ha strimler av kjøtt på og bønner ved siden av. Sett potetene på bordet, så folk kan forsyne seg selv.

Maten passer kjempegodt med en saftig Côtes du Rhône-vin.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply