Lammefrikassé

0

LammefrikasseNår man snakker om høstens lammefrikassé, blir alle litt møre i blikket. Dette er skikkelig helgemat. Kjøttet skal stelles godt med, så lammekjøttet blir så delikat og skjønt som bare dét.

Vi bruker malt pepper og nellik, og sikkert mange flere laurbærblader enn vanlig. Da blir kraften hakket råere enn vanlig, og det er så godt, så godt. Vi bruker fersk lammebog fra Heidal gård i Gudbrandsdalen kjøpt på Bondens Marked. Alltid hyggelig å slå av en prat med bonden, og få med noen gode råd over disken.

• 4 personer • 3 timer

Lammet og kraften
1 kg lammebok i stykker
1,5 liter lettsaltet vann
2 sjalottløk
½ ts malt nellik
½ ts malt hvit pepper
5 laurbærblader

Sausen med smør, egg og fløte
2 ss smør
2–3 ss hvetemel
3 dl lammekraft fra kokekjøttet
1 ½ dl fløte
½ fløte + 1 eggeplomme

+ Grønnsaker: Gulrot, persillerot og blomkål. Persille.

Fremgangsmåte
1. Vask kjøttet, og ha i en gryte med kokende vann og krydderet. 2. La småputre til lammekjøttet løsner fra bena, et par timer … Husk å skumme av underveis, en gang eller to. 3. Når kjøttet løsner fra bena, tar du kjelen av varmen, og lar kjøttet trekke i kraften i en halvtime. Ta kjøttet opp, rens det, og hold det varmt. 4. Sett tallerkner i ovnen på underkant av 100 grader. 5. Rens og skjær grønnsakene i pene stykker. 6. Lag saus: Smelt smør, ha i mel og rør, spe med lunken kraft og 1 ½ dl fløte, rør godt og kok opp. 7. Kok grønnsakene nesten møre. Når de er ferdige, heller du fløte/eggeplommeblandingen i sausen, og rører godt. 8. Legg kjøttet på varme tallerkener, hell over saus, og legg grønnsakene på. Strø over persille.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply