Lag en herlig sennep

0

Sennepsjunkie? Du er ikke alene.

I slutten av juni 2012, reiste jeg til Dijon, for å lære mer om sennep. Jeg elsker sennep, i alle sine former.
Selv de bestselgende fabrikkene er små, for det trengs ingen lagring. Den dijonsennepen som selger best, er Maille, som nå eies av Unilever. De jobber med moderne maskiner, men sennepen er rågod. Fallot, som det også selges massevis av i Norge, er unik i det den er drevet og eid av Fallot-familien, og er den eneste produsenten som bruker gamle kvernsteiner over hele linjen også i dag.

Dijonsennepen skal være skarp, sterk og lys i fargen, det er den i det du skrur av lokket og noen uker fremover. Så forringes den, og blir mørkere og mildere – og gjerne en anelse emmen.

Jeg har to klokketips til deg om du reiser til Dijon for å sjekke ut sennep:
1. Dra innom Maille og få tappet en dagsfersk sennep med chablis. 2. Helt siden 1840 har La Moutaderie Fallot produsert sennep av høy kvalitet basert på tradisjonelle prinsipper. Besøk Fallots sennepsbar i hagen- intet mindre – få med deg et foredrag i huset, og lær å lage sennep med frø, vin, salt og ev. urter eller andre smakstilsetninger.

Sennepsoppskriften her gir noe helt annet enn en dijonsennep, men er helt nydelig, relativt mild, litt honningaktig og uimotståelig.

For en sennepsjunkie, går Colmans Mustard til det meste.

En nydelig sennep
3 dl  •  30 minutter45 g Colman’s sennepspulver

115 g sukker

1 ts salt

2 ½ dl

matfløte

1 ss olivenolje

2 ss eplesidereddik

½ sitron, saften

1. Bland sennepspulver, sukker og salt i en kjele, og rør ut klumpene. 2. Varm opp på svak varme. 3. Tilsett fløte, olje, eddik og sitronsaft, og kok opp under omrøring. 4. Kok i 7–8 min, rør ofte. 5. Ta kjelen av varmen. Rør av og til. 6. Ha på små glass. Holder seg i 2–3 uker i kjøleskap.

 

Oppskriften fra Norges beste kantine
Du Godeste/Astrid Roppen

… med brød, salat og en lett fransk rødvin …

Dijonbakt svinefilet
4–6 porsjoner  • 30 minutter • 1–2 timers hviletid

 1 stor svinefilet

1 glass dijonsennep

14-16 sjampinjonger

3 dl fløte

gressløk

salt

pepper

 

 

1. Rens svinefileten for sener el.l., og tørk godt av den med kjøkkenpapir. 2. Strø godt på med salt og pepper, og klapp krydderet godt på. 3. Dekk den ene siden av fileten med et godt lag dijon, det skal være så tykt at du ikke ser kjøttet gjennom. Vær raus! 4. Ha fileten med sennepssiden ned i en ildfast form. 5. Dekk resten av fileten med sennep. 6. Stek på 230 grader i ca. 10 minutter, eller til sennepen er god og gyllen. Stek samtidig sjampinjongbåter gylne i smør. 7. Ta ut av ovnen, og skrap av all sennepen og ha den over i en bolle sammen med fløten. Bland med en ballongvisp. 8. Kutt opp svinefileten i passe biter mens den er varm, og ha bitene hurtig over i fløten, sammen med soppen. 9. La retten hvile i romtemperatur i et par timer før servering. Klipp over gressløk. Retten er nydelig sommer som vinter, sammen med salat og brød og smør og en lett fransk rødvin, som en pinot noir.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply