Karriduftende viltgrateng

0

 

Helena og Keegan, oppkalt etter Kevin.

Helena og Keegan, oppkalt etter Kevin.

 

 

Karriduftende viltgrateng

«Dette er min svogers favorittrett fra barndommen. Han husker pappaen sin mumle, mens han skar kjøttet i små biter. På radioen var det alltid fotballkamp.» — Helena Neraal, kokebokforfatter og verstshuseier.

• 4 porsjoner
• Ca. 45 minutter + 30 minutter koking og  15 minutter i ovnen

 

 

Karriduftende viltgratengViltragu
800 g innerlår av elg
1 ½ stor gul løk, finhakket
5 ss tomatpuré
1 ½–2 ts paprikapulver
1 ½–2 ss karri
ca. 1 ½ ts salt
ca. ¾ ts grovmalt pepper
8 dl vilt- eller kalvebuljong
litt maisenna til jevning av sausen

Gratengmos
1,2 kg melne poteter
100 g smør
2 eggeplommer
½ ts salt
1 krm finmalt hvit pepper

Viltraguen • Skjær kjøttet i små terninger, ca. 0,5 cm. • Brun kjøttet og løken i omganger i smør i en varm stekepanne. Legg porsjonene over i en jerngryte etterhvert som de brunes. • Tilsett tomatpuré, paprikapulver, karri, salt og pepper. • Hell over buljongen og la raguen putre under lokk på svak varme i ca. 30 minutter. Rør om av og til slik at den ikke setter seg fast i bunnen. • Jevn sausen med litt maisenna utrørt i litt kaldt vann.

Gratengmosen • Skrell og del potetene i mindre biter, og la dem koke til de er møre. Hell av vannet når de er ferdigkokt. Tilsett smør, eggeplommer, salt og pepper, og kjør alt sammen til en jevn mos med en mikser. • Smør en ildfast form og hell i raguen. • Sprøyt mosen runt kantene. • Sett formen inn i ovnen på 200 graders varme og gratiner til potetmosen har fått farge, i ca. 15 minutter.

Elg_co_Viltkokebok_hoTIPS

Originaloppskriften er basert på oksefilet, men med mørt innerlår blir dette like godt. En enkel måte å få små fine kjøtterninger på, er å skjære opp kjøttet når det er halvtint.

NB!

Raguen kan lages dagen før. Har du gjort det, tar det en halv time å lage gratengmosen samt et kvarter i ovnen før retten er på bordet. Husk å varme raguen før du sprøyter potetmosen på toppen.

Les mer om boken her

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply