Kaldrøkt feinschmecker-fisk

0

IMG_8251Ishavsrøye fra Vesterålen er en kaldrøkt feinschmecker-fisk, med en tekstur, farge og smak uten sidestykke! Vakker, klar oransj i kjøttet, fast og luksuriøs tekstur, og ren smak av røkt røye, som kan kombineres med mye (se oppskrifter under).

Røkt fisk er vidunderlig med dillstuede poteter, sprø haricot verts (grønne bønner), sennepssaus og en grønn salat. Du kan også lage en enkel asiatisk salat, og drikke en tysk riesling til – det er helt topp!

Dillstuede poteter
Kok poteter, avkjøl og kutt dem i terninger. Lag en relativt tynn hvit saus, som du krydrer med salt og godt med hvit pepper. Ha i potetene og masse hakket dill.

Sennepssaus
1 stor ss grov sennep
1 stor ss dijonsennep
Salt, pepper og en skvis lime
Bland alt dette sammen med en ballongvisp, og ha i litt og litt nøytral olje, til konsistensen blir passe.

IMG_8243 Asiatisk ishavsrøyeAsiatisk nudelsalat
Kok nudler i 3 minutter, sil av vannet.
Ha nudlene i en pose sammen med mye olje/hvitløk/ingefær/chili (fordi oljen suges inn i nudlene).
Lag en grønn salat i bunn, ha over nudler, hakket vårløk, spirer og røkt ishavsrøye, og dryss over koriander og wasabi/sesam-krydder fra Santa Maria. Drypp over ketjap manis (søt soya).

Ishavsrøye Vesterålen – en beskyttet geografisk betegnelse

Ishavsrøye Vesterålen er et kjent kvalitetsprodukt av oppdrettet sjørøye. For produsentene av Ishavsrøye Vesterålen er det viktig at fisken trives, og derfor er oppdrettsmetoden mest mulig lik fiskens naturlige livssyklus.

Oppdrett av sjørøye i Vesterålen har sin tradisjon fra 1980-tallet. Vesterålens bestand av sjørøye var tidligere svært stor. De dype vassdragene med kalde vann og korte elveløp til sjøen er ideell for sjørøye. Lokalbefolkningen fisket i vassdragene da sjørøya kom tilbake til elva etter vårens sjøopphold, fordi det var da fisken hadde den beste kvaliteten.

 

IshavsrøyeIshavsrøye Vesterålen simulerer sjørøyas naturlige livssyklus, og produsentene har unike kunnskaper om oppdrettsteknologi. Fra sjørøya er 50-150 gram skal den oppholde seg i merder i sjøen. Om sommeren holdes fisken i notposer i rent sjøvann, før den resten av året lukkes i merder i brakkvann på mellom 0 og 13 °C. Fisken kan kjennes igjen på den hvite buken, de blanke sidene og et fast rødt fiskekjøtt. Ishavsrøye fra Vesterålen selges både fersk og frossen.

350 gram i Sigerfjord-pakke, koster ca. 100 kroner.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply