Jul i et glass: Lag selv, eller kjøp en nydelig en …

0

Jamies gløgg-bildeEt varmt glass gløgg er perfekt i mørketiden, samtidig er gløgg «smaken av jul i et glass». Om du vil varme vin med krydder og sukker selv, foretrekker vi Jamie Olivers gløgg. Her finner du en italiensk rødvin, som du kan bruke både i gløggen og til pinnekjøtt. Vi har også falt for skarpe og søte Snälleröds, som du kan kjøpe på polet.

Jamie Olivers gløgg
2 klementiner + 1 sitron
1 lime
200 g lys brunt sukker
6 hele nelliker
1 kanelstang
3 laurbærblader
1 muskatnøtt, til å rive over
1 vaniljestang, delt på langs
2 stjerneanis
1,5 liter italiensk rødvin

1. Ha sitrusskall, sukker og fruktsaft i en kjele sammen med nellik, kanel og laurbærblader, og 10–20 drag med muskat. 2. Ha i vaniljestangen, og rør inn nok rødvin til å dekke sukkeret. 3. La dette putre til sukkeret har løst seg opp i vinen, og fosskok sammen 4–5 minutter til du får en deilig tykk sirup. Nå har sukker, vin og krydder dannet en fantastisk smaksbase for gløgg. Du må ikke koke resten av vinen, for da forsvinner alkoholen. 4. Når sirupen er ferdig, slår du ned varmen og tilsetter resten av vinen. 5. Trekk med sirupen i 5 minutter, og hell i glass og server.

More Rosso Negromaro Malvasia (lite)More Rosso! Drikk alene, til pinnekjøtt eller bruk den i Jamies gløgg
– More Rosso er en Bag-in-Box med høy kvalitet til prisen, og vinen gjenspeiler området den produseres i: Den er varm og sødmefylt, med intense aromaer av modne bjørnebær og krydder. Mange nordmenn er glade i runde og smaksrike viner med myke tanniner og sødmefull fruktighet, og dette er en vin det er lett å bli glad i – så vel som en vin det er lett å bli glad i andre med, sier Camilla Wedding i Excellars.

More Rosso har en dyp rubinrød farge, og dufter elegant av bjørnebær med toner av plommer, solbær, sjokolade, tørket frukt, urter og krydder som nellik og muskat, i tillegg til et hint av tobakk, kaffe og lakris. Vinen smaker av modne skogsbær, og er fyldig, saftig og intens, samtidig som den er myk, rund og balansert.

More Rosso er selvsagt også glimrende følge til kraftige pastaretter og annen italiensk mat, og den er en vinner på ostekvelden, der den går spesielt godt til modne oster.
En 3-literskartong koster 380 kr.

 

SnällerödSnälleröds Gløgg – økologisk, skarp og søt
For å huske hva du nå skal se etter når du skal kjøpe inn godsakene til jul husk Snälleröds egen regle:

«Tomten är snäll och röd»…

Snälleröds Gløgg har en dyp rød farge, og er en søt gløgg som er basert på økologisk dyrket italiensk rødvin med en myk, kraftig og harmonisk smak. Gløggen er søtet med akasiehonning og krydret med typiske julekrydder som nellik, kardemomme, kanel og ingefær, og den har en fyldig, rund og balansert smak med god frukt, fin sødme og godt krydderpreg.

I Skåne har man lange brennevinstradisjoner, og tidligere stod området faktisk for 80 prosent av snapsproduksjonen i Sverige. I 1901 ble Snälleröds Ångbränneri startet av noen bønder i Snälleröd-området som ønsket å få omsatt alle potetene og kornet de dyrket. Snälleröds var i drift helt til 1971, da elementer som stordriftsfordeler, konkurrenter med lavere priser og liten interesse for lokalproduserte produkter gjorde at man ble nødt til å legge ned brenneriet. Snälleröds benytter seg utelukkende av økologisk produserte råvarer og lager produktene sine ved hjelp av gamle velprøvde metoder. Alle produktene blir smaksatt på gammelt vis med økologiske krydder for den opprinnelige og rene smakens skyld, og alle deler av produksjonen foregår i Sverige.
Snälleröds Gløgg har en pris på 139,90 kroner

 

Snälleröds gård i Skåne.

Snälleröds gård i Skåne.

 

Visste du at…

  • Ordet gløgg kommer fra det svenske uttrykket «glödgat vin», og spiller på måten gløgg ble lagd på 1600-tallet, da en sukkerbit ble dyppet i konjakk og antent, slik at sukkeret smeltet og rant ned i vinen
  • I Norge er gløgg i dag sterkt forbundet med jul, og nesten all gløgg selges og konsumeres i november og desember
  • Gløgg skal bare trekke under oppvarmingen og ikke på noe tidspunkt overstige 70 grader – så sett gløggen på lav varme og ta deg god tid, og bruk gjerne et steketermometer for å ha full kontroll
  • Mens vi nordmenn drikker rundt 650 000 liter gløgg i julehøytiden, heller våre svenske naboer nedpå hele fem millioner liter i samme tidsrom!

 

 

 

 

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply