Ishavsrøye med lakserogn

0

IMG_9128Ishavsrøye er vår eldste ferskvannsfisk, og merket «Ishavsrøye Vesterålen» er et kjent kvalitetsprodukt av oppdrettet sjørøye, med Matmerks kvalitetsstempel. For produsentene av Ishavsrøye Vesterålen er det viktig at fisken trives, og derfor er oppdrettsmetoden mest mulig lik fiskens naturlige livssyklus. Vi serverer den delikate fisken med blomkålmousse, lakserogn og beurre blanc.
(Les om vinvalget, under.)

• 4 porsjoner
• 30 minutter

1 filet av ishavsrøye per person, skinn og benfri
salt og pepper
Lakserogn
olje til pensling av stekebrett ev. tallerken

 

IMG_9474

 

Smørsaus
4 sjalottløk, hakket
10 hele pepperkorn
4 laurbærblader
2 dl tørr hvitvin
200 g usaltet smør
salt og pepper

 

 

 

Blomkålpuré
1 blomkål
3 dl helmelk
1 dl fløte

Kok blomkålen i melk, så blir den glatt, ikke grynete

Kok blomkålen i melk, så blir den glatt, ikke grynete

 

 

1. Kok blomkålbuketter møre i melk og fløte. 2. Kjør til puré i blenderen. Smak til med salt og pepper. 3. Hold pureen varm. 4. Pensle tallerknene med en stripe olje, legg over en fiskefilet på hver tallerken, og stek på 160 grader i ovnen i 5–6 minutter. 5. Finhakk løken, bland med vin, laurbærblader og pepper, og kok inn til ca. en tredjedel. 6. Fjern laurbærbladene. 7. Pisk inn smøret i biter, og smak til med salt og hvit pepper. Sausen bør ikke koke etter at smøret er pisket inn. 8. Server med lakserogn, sprø grønne bønner, og grønn salat.

 

 

Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken

5936401_Riesling Qba trocken uten årgangVi har funnet to nokså ulike rieslinger, som passer ypperlig til denne milde, friske og smørgode retten.

Kloster Eberbach (til høyre) ble grunnlagt i 1136 av cisterciensermunker. Klosteret ligger i nærheten av landsbyen Eltville, vest for Rüdesheim. Etter sekulariseringen  havnet klosteret i delstaten Hessens eie og fungerer nå som museum, kunsthall og populær severdighet. Med over 200 hektar vinmarker, er Kloster Eberbach en av de største vineiendommene i Tyskland.
Kloster Eberbach er 100 % riesling, med lys gul farge med grønnskjær. Dufter fruktig av rosa grapefrukt, og mineraler. Fruktig, men tørr stil, smaker tydelig av rosa grapefrukt, med aprikos i avslutningen. Vinen passer også utmerket til skrei, reker og lettere skalldyrsretter.
Pris 129,90 kroner.

Fritz Haag Brauneberger 2012 Riesling Trochen (til venstre) er en ny vin her til lands. Den passer godt til lette retter av lyst kjøtt, i tillegg til fisk.
Fritz Haag Brauneberger 2012 er en svært frisk vin, med mye fruktighet og mineralske toner. Elegant og liflig! Fritz Haag-vingårdene ligger midt i hjertet av Mosel, og kan se tilbake på en lang vintradisjon og spennende historie: Gården ble først skriftlig omtalt i 1605, da bygda i de bratt åsene ble kalt Dusemond. Napoleon omtalte området som selve «Perlen i Mosel-regionen».
Pris 171 kroner.

 

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply