Hummersuppe på havets kardinal

0

Det er høst og det er hummersesong! Jeg vil gi deg en oppskrift på en deilig, varmende hummersuppe, som det er grunn til å begynne å glede seg til nå!

NB! Husk at dette er bare ca mål. Viktig å smake seg til:

Til 4 personer

2 kokte hummere
100 g  meieri smør
1 gulrot, hakket
1 løk, hakket
4 sjalottløk, hakket
1 stangselleri, hakket
1 purre
4 hvitløksbåter (grovhakket)
½ fennikel
Timian (en liten bunt)
Persille (en liten bunt)
2 ss tomatpuré, rause
5 dl hvitvin
1 l fiskekraft (Denne har jeg ofte laget av enten rekeskall, blåskjell eller kreps. Og det er her mye av den gode smaken vil komme fra. Buljongterning kan du bare glemme, det ødelegger alt!)
2–2 ½ dl fløte (balanser utfra hvor tykk du vil ha suppen)
8-10 cl konjakk
Litt friskpresset sitronsaft
salt og pepper
Litt kajennepepper
Litt dill

Lag hummerbisque:
Brekk av halen på hummeren og ta ut kjøttet. Legg til side. Del hummeren i to, fjern paven og skjær resten av kjøttet i biter og legg det i kjøleskapet. Knus hummerskallet i biter. Skjær gulrot og purre i skiver. Kutt fennikel grovt opp. Smelt smøret i en gryte. Fres sjalottløk og legg i grønnsaker (grovhakket) på medium varme. Det må ikke brunes. Øk varmen og ha i hummerskallet sammen med urtene. Rør hele tiden så det ikke svir seg. Tilsett tomatpuré og fres i 1 min under omrøring. Hell over konjakken. La den bli litt varm og tenn på. Ha alltid klar et lokk når du flamberer, bare i tilfelle. Denne prosessen gir ekstra god smak til kraften. Hell på hvitvin og la det koke kraftig i noen minutter. Tilsett fiskekraft, timian og salt. La småkoke under lokk i minst 30 min. Ta opp skallene. Kjør resten jevn i kjøkkenmaskin. Press massen gjennom en sikt. Ha basisen tilbake i kasserollen og kok på svak varme i 20-30 minutter. (Du kan alternativt koke den i 30 minutter og så sile uten å kjøre i kjøkkenmaskin.) Sil gjennom fin trådsikt eller klede. Kok inn hummerbisquen til halv mengde.

Suppen:
Tilsett fløten i hummerbisquen, og kok inn til suppen tykner og smaker godt. Smak til med litt nypresset sitronsaft, salt og pepper. Skjær hummerkjøttet i passende serveringsstykker og legg opp i skåler. Kok opp suppen. Visp i litt smør like før servering. Suppen må ikke koke etterpå. Øs suppen over i skålene (de kan gjerne være litt varme) og pynt med valgt garnityr. Dryss over litt nyhakket dill eller purre.

Tips:
Er det en hunnhummer, så ta vare på korallen som sitter i overgangen mellom hode og kropp. Det ser ut som en liten sort klump som avgir en lekker rødfarge når den kokes ut i litt vann. Dette tilsettes suppen for fargens skyld.

 

Share.

About Author

Leave A Reply