Rolige strender, seiling og nydelig mat

0

GardEn times kjøretur fra turiststimene, finner du det idylliske departementet Gard, som ligger i den franske regionen Languedoc-Roussillon. Her er det milevis av kanaler, super sjømat, saftige viner, endeløse strender, romerske vannveier og middelaldersights. Ja, det rolige, gode ferielivet.

For å finne ferieroen, starter vi med gode opplevelser på husbåten Helios. – Å bo på en husbåt, er som å ha ferie hver dag … du legger hjernen igjen ved landgangen, sier eks-jagerflypilot Oliver, som nå lever husbåtlivet til fulle. Helios er utleiebåten hans, en 40-meter lang nederlender, som ligger til ved Quai de la Paix i Beaucaire. Romantisk og innbydende innredet, med tre store lugarer og en ørliten bysse der kokken Fabrice tryller frem treretters med biologiske råvarer fra området. På dekk i nattens stillhet, med lokale viner i glasset, snakker forteller vi hverandre om favorittreisemål – slik man snakker om den beste maten man vet om, når man er midt i et nydelig måltid. Og natten dufter honningaktig av lindetreet Tilleul, som troner gyldent over kanalen.

Beaucaire og Canal du Rhône – praktfulle eiendommer
Ved slutten av Hundreårskrigen, i 1453, deklarerte kong Karl VII at Beaucaire skulle huse Foire de la Madeleine, et enormt varemarked, som ved midten av 1700-tallet var blitt Middelhavets største, og omsatte flere varer på seks dager, enn Marseille gjorde på et helt år! Markedet forble det største i Middelhavet inntil jernbanen kom på midten av 1800-tallet. Under storhetstiden tjente borgene i Baucaire en hel årslønn på 14 dager, de ble rett og slett søkkrike. 8000 innbyggere mottok 100 000 gjester i en 14-dagersperiode. Beboerne her bygget svære hus for å kunne leie ut til de som ankom. De leide ut absolutt alt: fra bestikk til trappeoppgangen, og du kan finne slott som har pipeløp i oppgangen, så leietagerne kunne koke mat midt i trappen. Borgerne her slapp å betale skatt under Louis XIV og Napoleon. Så rundt husbåtkanalen vil du se flotte eiendommer, praktfulle herskapshus og nyte den beste kokkeleringen langs vannveien.

Pont d’Arles’ himmelsk mat – et must
Pont d’Arles er en havn ikke mer enn 25 minutter fra Nîmes. Maten her er viden kjent, folk kommer langveisfra for å spise en himmelsk treretters lunsj under 20 euro. Spisestedet er modernisert av det unge paret Juliet og Jean Jaques, Jean Jaques jobbet tidligere på kjøkkenet til Michel Roux ved La Gavroche i London, og på «Le jardin des sens» under stjernekokken Laurent Pourcel. Jean Jaques serverer utrolig smakfull mat, som Noir de Bigorre, en skinke fra Pyrineene som bare smelter i munnen, det er sødmefulle, aromatiske skiver av tomater som er drysset med provencekrydder og gitt en rask tur innom ovnen. Det er Maigret de Canard – bryst av andeleverproduserende gjess – dvs at brystene er mye tykkere og mer smakfulle enn dem man får av vanlig and. Jean Jaques har røkt dem i ovnen ute, og skåret dem i skiver, og dandert dem på babysalat. Stedet er et scoop, og må prøves!

Nîmes – olabukser, krokodiller og romere
Nîmes er hovestaden i departementet. Den har en rik historie og var en av de viktigste byene i Gallia under romertiden. Nîmes har flere betydningsfulle historiske severdigheter, som gjør byen attraktiv for turister. Viktige bygninger er blant annet Maison carrée, et tempel midt i byen, og 20 km utenfor byen finner du verdenskjente Pont du Gard, en svært godt bevart akvadukt, som førte vann fra en kilde nær byen Uzès til det antikke Nîmes. I Nîmes betaler borgerne ekstra skatt for å holde gater og fasader skinnende rene, kalkstenen lyser i den skarpe sommersolen. Blir solen for varm eller skarp, ta inn på Carré d’Art, Nîmes moderne kunstmuseum, historisk museum, arkeologiske museum, naturhistorisk museum eller tyrekfektermuseet (Musée des Cultures Taurnìnes). Rue de l’Horloge er motegaten. I Rue de la Madeleine har husene vært bebodde siden 1100-tallet. Vil du kjøpe såpe, olje eller lignende, finner du herlige butikker på Place aux Herbes.

Byvåpenet er en overraskelse for innbyggere, som turister: en fastlenket krokodille! Da byvåpenet ble laget på 1500-tallet, symboliserte det forgylte eksotiske krypdyret romernes seier over Clepopatra, men siden ingen i byen riktig visste hva slags dyr dette var, fikk man hentet hjem og stoppet ut 4 stykk, som i dag henger i taket på rådhuset – se selv!

Før 1900-tallet har Nîmes vært en rik by, dette på grunn av de protestantiske bankene, silkeindustrien og det indigofargede stoffet «Toile de Nîmes» – stoffet ble brukt til gardiner og til puter, men så oppdaget Levy Strauss det, og hentet det til USA. Snart kopierte folk stoffet i Dongeri i India … Stoffet er kjent som denim («fra Nîmes), jeans og dongeri. I byen finner du også en replika av Colosseum, bygget i år 90. Tyrefekting har alltid vært stort i både Nîmes og Arles, og fransk tyrefekting ble i 2011 ført på UNESCOs verdensarvsliste. I dette amfiet har rike familier abonnert på de beste setene i uminnelige tider, de beste plassene er nederst i skyggen. Skulle et sete bli ledig til et godt show, går det for rundt 100 euro. Du får ellers en plass for rundt 20–30 euro. Kommer en stjernefekter til byen, som Ferran Adria, er det høy pris. Visste du at tyrefekting spinger ut fra gladiatorsporten? I tidligere tider i Nîmes, ble gladiatorene ansett som sportsfolk, showet var gratis, og ingen ble drept, som i filmene. Har du tenkt over ordet «stock exchange»? Det var der man solgte og kjøpte sine okser i gamle dager. Cafeen ved Colosseumet var en slik oksebørs tidligere, og i dag er den er prydet med okser, både på grunn av stock exchange og arenaen ved siden av.

Aigues-Mortes Det er turistpress på Aigues-Mortes, men den lille byen innenfor de store murene er verd et besøk. Fra toppen av murene ser du ut mot rosa saltverk, du kjenner sikkert Fleur de Sel Camargue, saltkrukkene med korktoppene. De er herfra. Det rosa vannet kommer fra de rosa skalldyrene i vannet, de spises også av flamingoene i området, og derfor ser du rosa flamingoer over alt. Faktisk er disse saltverkene så store, at de rommer hele arealet til Paris. Skal du ta en lunsj her, er «Le particulier» et stålsikkert valg. For litt mindre kostnad, prøv sjarmerende l’Oustau Camrguais.

Kite surf à l'EspiguetteLe Grau-du-Roi – fiskerestauranter på havnen  Le Grau-du-Roi er en kommune i Gard-departementet, og den eneste kommunen i Gard ut mot Middelhavet, og er flanket av Port Camargue og l’Espiguette-stranden. Kanalen Le Grau-du-Roi syder av fiskerestauranter hvor et herlig syn er at fiskeren selv leverer fangsten til kona som trakterer den for deg der og da. Ferskere blir det ikke! Et deilig lunsjsted er Petit Bistro – her kan du nyte en porsjon mør calamares, mens du ser på livet i kanalen. Og pass endelig på å nippe til noen vinglass fra regionen. Costières de Nîmes er en «appellation contrôllée»* (AOC) for viner som er produsert i området mellom byen Nîmes og vestbredden av Rhône-deltaet i det franske departementet Gard. Vinene fra regionen har blitt produsert i over to tusen år, hvilket betyr at de er de eldste i Europa. Innbyggerne i Gard er også stolte av sin sterke, gode likør La Camarguese, som er ypperlig til kaffen.

Bo staselilg og rimelig i vannkanten med båt – helt topp!
Port Camargue er et fantastisk boliganlegg av hotell, hus og leiligheter, bygget fra 1970–1990-tallet. Det er  4860 boenheter med hver sin båtplass rett utenfor – mange av dem er private utleieboliger. På området finner du også 3 trestjerners hoteller, restauranter, Thalasso spa og boullangerie. Det er bare 5 minutter til den berømte 1,8-mil lange stranden Plage l’Espelette.

Restauranter i Baucaire
Prøv den flotte restauranten «Le Doctrinaire» fra 1600-tallet, tidligere kloster Le Petit Midi, koselig og sjarmerende

Skal du bo i Nîmes sjekk ut Hotel l’Impérator http://www.hotel-imperator.eu/ der den amerikanske Ava Gardner nøt livet, kunsten – og tyrefektere!

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply