Får i kål-triks

0

Får i kål_2Får i kål-triks? Joda, får i kål kan lages så den virkelig får trøkk i seg – med små, små endringer …

Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett.
Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk var det først mot slutten av 1800-tallet ble «faar i kaal» innskrevet i kokebøkene. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppsto i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er «Fuldstændig Norsk Kogebog» av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften «Nedlagt Gaas i Hvidkaal» er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får, ligger nok i tilgangen på råvarer.

Får i kål må være en av de aller letteste rettene å få til, selv uten særlige forkunnskaper. Om du er glad i litt skikkelig smak, tar du utgangspunkt i både sau og lam. Litt sau, mest lam. Legg sauedelene med fettet ned i en varm kjele. Bruk små hodekål, så holder de seg samlet uten å gå i stykker i kjelen, selv når du skal kose deg med rester på dag 3. Over hodekållaget drysser du 2-3 spiseskjeer mel, og legger så lam og kål over dette igjen. Stikk inn 3 laurbærblader, og dryss over massevis av hel pepper, ca. 30 pepperkorn, joda, det skal jo smake! Hell vann opp til det øverste lammelaget i kjelen, men ikke over, og sett på lokk. Kok sakte sammen, skum av innimellom, og husk massevis av kruspersille når du serverer i varme skåler. Så er det får i kål-akevitt og et godt øl i glassene. Retten blir enda bedre dag 2, og er en av de få rettene du også kan spise med god appetitt på dag 3.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply