Endelig: Rabarbra!

0

KristianNå er det rabarbratid, og rabarbraen skal helst plukkes før Sankthans. Senere på sommeren blir stilkene treete og seige, og dessuten stiger innholdet av oksalsyre jo lenger ut på sommeren man kommer. Det er også best for neste års avling at rabarbraen blir plukket nå. Vi har laget saft og gelé i saftkokeren — se under.

Rabarbraen opprinnelig kommer fra strekningen langs elven Volga i det sørlige Sibir, og kom til Europa sent på 1600-tallet, da kun brukt medisinsk. Den ble først sett på som mat på 1800-tallet, og vi kan derfor si at rabarbra er en relativt ung plante, selv om mange i Norge kanskje oppfatter den som gammeldags. Men, for eksempel i Danmark lager de sukkertøy og godtestenger av rabarbra, og barna elsker smaken.

 

Ferdig saft kan nytes som den er, eller du kan lage sorbet eller is av den. Geleen er nydelig på bagett med smør. Mmmm — dette er smaken av sommer. Nå er det endelig rabarbra … og for en duft og farge!

bilde_krukkerRabarbra: saft og gelé

  • 7,5 dl saft pluss 1 liter gele

1,6 kg vasket rabarbra uten blader, i biter
Trenger 1,5 time i kokeren (se bilde/pris under)
Mål opp og hell i to kjeler, og kok opp igjen
Tilsett sukker – 1 kg/liter til gele, 800 g/ltr saft.
Tilsett Atamon (konservering) i saften,
og pektin i geleen, etter anvisning på pakkene.
Ha på rene glass/flasker, som også har vært i ovnen på 100 grader i 2–3 minutter
Sett på kork/lokk og snu dem til de er blitt kalde.
NB! Må ikke oppbevares i kjøleskap frem til de åpnes for å spise, men oppbevaring i kjøleskap vil øke holdbarheten.

 

PS: Bladene er svært giftige siden de inneholder store doser oksalsyre, dødsfall har forekommet hvor blader har vært brukt i salat.

 

300426

 

En vanlig, god saftkoker koster i underkant av 600 kroner, en investering som gir mye glede gjennom sommeren og høsten!

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply