Toves herregårdseplekake

0

Epler høydeToves herregårdseplekake
– til 22 cm springform

Det er mange gode eplekaker. Noen er som formkaker med revet eple i deigen. En tarte tatin med stekte epler, er vidunderlig. Men denne eplekaken tar kaka! Her får du en herlig sprø deig, massevis av epler og en knekktopping, som gjør at folk stilner rundt bordet. Du hører nytelsen i stillheten. Kaken er ikke vanskelig å lage. Har du en epleskreller (se nederst), som både fjerner kjernen, skreller og kutter eplet i sirkler samtidig, føles den nesten lettvint. Men tar jo litt tid. Og om du synes deigen blir vanskelig å få lagt i formen i ett helt stykke, gjør det egentlig ingen ting. Kjevl etter beste evne, og klapp den på plass. Også lokket går i stykker, men klapp det på, så det ikke er store hull. Stek, nyt, kos deg! Og send en varm tanke til mamma, Tove.  

 

Mørdeig
175 g smør
250 g mel
1 sodd salt
100 sukker
1 egg
2–3 ss fløte

Kake 2Fyll
1 kg epler, kuttet i biter, bland med 1 ss mel
75 g sukker (hvitt eller lysebrunt)
75 g rosiner, kan sløyfes
Litt sitron
Kanel
Hakkede mandler, om du vil

Toppingblanding
75 g smør, romtemperert
75 g lys brunt sukker
50 g hakkede mandler

Lag først mørdeig. Smuldre smøret i melet, som er blandet med saltet og sukkeret. Visp egget med fløten, og tilsett i melblandingen. Kna raskt sammen. Deigen skal hvile på kjølig sted i minst 1 time.
Bruk 2/3 på bunnen og opp kantene i en smurt springform. Klem dette på plass. Spar resten av deigen til toppen/lokket av kaken.

Skrell og rens eplene. Del dem i båter/biter. Legg dem i en poste og rist sammen med mel, sukker og kanel. Fordel dem i formen over deigen, og bland ev. inn (skåldede) mandler og rosiner. Skvis over litt sitron, om eplene ikke er syrlige. Legg på lokk (etter best evne). Prikk lokket med en gaffel, så dampen kommer ut.

Bland ingrediensene til toppingen. Klem et og et stykke av toppingen mellom fingrene, til flate kaker, og spre dem over kakelokket.

Sett herregårdseplekaken i forvarmet ovn, 200 grader, ca. 45 minutter til 1 time. Kaken må ikke bli brent.
Serves lunken med pisket krem.

Kaken er utmerket å fryse (nesten bedre): Tin og varm på 180 grader i ca. 30 minutter.

Epleskreller

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply