Biff tartar: Enkelt og tilfredstillende

0

 

Nykvernet kjøtt etter eget ønske.

Nykvernet kjøtt etter eget ønske.

Har arbeidsuken vært krevende, få en i kjøttdisken til å kverne 220 gram mørbrad per pers, kjøp en fruktig Chianti og sett på Gullrekka eller en god film. Pust ut, og ønsk helgen velkommen.    

Linda er kokk på Centra, og hun setter også stor pris på en god tartar.
– Det beste er å kjøpe mørbrad, få den kvernet eller skrap den langs med fibrene med en skarp kniv, sier hun.
– Egentlig skal det helst være indrefilet. Men man kan også bruke karbonadedeig av beste sort, som fra Smedstuen. Men «vi i hvite frakker» anbefaler at du kommer og får kvernet kjøttet hos oss, sier eksperten.
Linda liker den danske måten å lage en god tartar på:
– Danskene serverer tartaren med sylteagurk, løk, rødbeter, eggeplomme og så litt pepperrot ved siden av før de topper med karse. Pepperrot og karse gir tartaren litt fart! sier Linda – Ellers kan du blande kjøttet med dijonsennep og dryppe over litt ekstra god olivenolje.
Hva drikker du selv til tartar?
– På grunn av syrene i sylteagurken som serveres til, trekker jeg ikke opp den mest kompliserte vinen. Jeg foretrekker en Chianti, eller øl og snaps, avslutter hyggelige Linda.

PS: På 80-tallet var det mer vanlig med tartar på menyene i Norge. I Europa – for eksempel i Danmark og Frankrike – er det like vanlig å finne tartar på menyen i dag, som på 1800- og 1900-tallet. I Frankrike har det vært vanlig å servere biff tartar av okse- elle hestekjøtt, sammen med løk, kapers og eggeplomme. Og gjerne med tartarsaus, derav navnet. Franskmenn har også en litt annen variant, nemlig tartare aller-retour, der en side av biffen har vært en lyntur innom pannen. Engelskmenn spiser biff tartar med pepper og løk, rugbrød og Worchestersauce (uttales woster-shør).
Den moderne versjonen av tartar med rå plomme, ble først servert tidlig på 1900-tallet, og ble kalt Steak l’Americaine. I 1921-publikasjonen av Escoffiers Le Guide Culinarie defineres Steak l’Americaine som en rå biff med tartarsaus servert ved siden.
Retten har ingenting med folkegruppen tartarene å gjøre. 

En tartar kan også lages av viltkjøtt. Husk også at et alternativ er en skikkelig carpaccio med parmesan og deilig brød.

Share.

About Author

Anne Katrine er matjournalist.og matfotograf, elsker alt det ekte. På gastronomade.no deler hun sin inderlige lidenskap for god smak.

Leave A Reply